KINDERGENEESKUNDE
Ben je op zoek naar een kinderarts/pediater in de regio van Leuven die oog heeft voor het gehele kind en het gezin waarin het opgroeit? Heeft jouw kind last van aanhoudende buikpijn, hoofdpijn of moeheid? Is het daardoor moeilijk om naar school te gaan? Worstelen jullie met zindelijkheidsproblemen? Of hebben jullie vragen over huilen?
Welkom bij Kindercentrum De Groeitrap, jouw partner voor kindergeneeskunde op maat.
Kindergeneeskunde regio Leuven
Een kind dat zich niet goed voelt heeft een enorme impact op het gezin. Er is een grote meerwaarde van multidisciplinaire samenwerking in een gezinsgerichte omgeving zoals Kindercentrum de Groeitrap. Het streven is dat kinderen en ouders weer regie en vertrouwen krijgen. Door meer tijd te nemen, een goede uitleg te geven, een deskundige behandeling te starten en het gezin inzicht te geven in wat zij zelf kunnen doen om gezondheid en herstel te bevorderen.
Kinderarts Dr Maartje van den Berg biedt zorg voor kinderen en jongeren van 0-18 jaar. Zij neemt de tijd om naar jullie verhaal te luisteren en zal samen met jullie op zoek gaan naar oorzaken van het probleem en naar de mogelijke oplossingen ervan.
Waarvoor mag je De Groeitrap zeker contacteren?
MAAG- EN DARMKLACHTEN │Voor buikklachten zoals buikpijn, misselijkheid, diarree, constipatie, reflux of voedingsproblemen kan uw kind bij Kindercentrum De Groeitrap terecht. Tijdens het consult met de kinderarts vindt onderzoek plaats naar een mogelijke oorzaak en er wordt besproken welke behandeling of leefstijlmaatregelen zinvol kunnen zijn. Het is bekend dat er naast lichamelijke oorzaken ook andere factoren een rol kunnen spelen bij buikklachten. Bijvoorbeeld als kinderen niet lekker in hun vel zitten of iets spannend vinden. De kinderarts zal samen met jullie onderzoeken welke factoren een rol kunnen spelen en welke aanpak of begeleiding daarbij het meest passend is.
ZINDELIJKHEIDSPROBLEMEN │ Veel kinderen zijn nog niet zindelijk op het moment dat school dat al van hen vraagt. Dat heeft vaak veel impact op het kind en op de ouders. Bij problemen met stoelgang, urineverlies of bedplassen kan een afspraak worden gemaakt met de kinderarts. Zij zal in kaart brengen wat kan bijdragen aan deze problemen. Is er sprake van constipatie, dan zal dit met medicatie worden behandeld. Daarnaast zal er ook altijd aandacht worden besteed aan leefstijladviezen gericht op de toiletgang.
AANHOUDENDE LICHAMELIJKE KLACHTEN │ Aanhoudende lichamelijke klachten (ALK) of somatisch onverklaarde lichamelijke klachten (SOLK), zoals aanhoudende pijn, misselijkheid of moeheid komen veel voor bij kinderen en jongeren. We weten dat deze klachten heel vervelend zijn en soms ervoor zorgen dat het moeilijk is om naar school te gaan, of om met vrienden af te spreken. Voor de buitenwereld is dat niet altijd goed te zien of te begrijpen. Dat maakt het moeilijk voor kinderen en ouders om mee om te gaan. Soms hebben ze al verschillende artsen bezocht en werd er al veel medisch onderzoek gedaan, maar bleef een oplossing uit.
De kinderarts neemt de tijd om samen met jullie te onderzoeken wat ervoor nodig is om de klachten te verminderen. Hierbij gebruik gemaakt van het biopsychosociale model. Het ontstaan, voortbestaan en herstel van een klacht is namelijk afhankelijk van de relatie tussen fysieke-, mentale- en omgevingsfactoren. Er wordt ook aandacht besteed aan voeding, slaap en lichaamsbeweging. Ieders verhaal is weer anders, dus het is altijd maatwerk. We zullen opzoek gaan naar antwoorden op de volgende vragen. Wat draagt bij aan de klachten en wat zorgt ervoor dat de klachten moeilijk over gaan? Welke aanpak of begeleiding is het meest passend is om ervoor te zorgen dat de klachten verminderen?
OVERMATIG HUILEN │ Sommige baby’s huilen vaak of heel lang achter elkaar zonder duidelijke oorzaak, ongeacht de hoeveelheid slaap, voeding en troost. Veel ouders voelen zich machteloos, ze hebben vaak alles geprobeerd en niets lijkt te helpen. De kinderarts neemt de tijd om naar jullie verhaal te luisteren en zal samen met jullie zoeken naar een behandeling of advies om het huilen te doen verminderen.
WAT DOEN WE NIET? | Acute problematiek, zoals koorts, wordt niet beoordeeld in ons centrum. We laten dit graag over aan huisartsen en kinderartsen in het ziekenhuis. Er is in Kindercentrum de Groeitrap geen mogelijkheid om vaccinaties te laten zetten, hiervoor kunt u terecht bij Kind & Gezin.
De samenwerking met onze andere disciplines is van grote meerwaarde voor de zorg die kinderen en jongeren krijgen bij de kinderarts in Kindercentrum de Groeitrap.
Achtergrond dr. Maartje van den Berg
Opgeleid tot kinderarts in het Wilhelmina Kinderziekenhuis/Universitair Medisch Centrum Utrecht in Nederland. Daarvoor heeft zij een promotieonderzoek gedaan (doctoraat) aan het Amsterdam Universitair Medisch Centrum en de Nationwide Children’s Hospital in Columbus, Ohio, VS. Haar proefschrift ging over moeilijk behandelbare constipatie bij kinderen.
Sinds 2016 is zij werkzaam als algemeen kinderarts met aandachtsgebied sociale pediatrie in Haaglanden Medisch Centrum te Den Haag in Nederland. Daar werkt zij nog één dag in de week.
Wil je meer info of een afspraak maken? Heb je een vraag of probleem dat hierboven niet vermeld staat? Informeer hier naar de eventuele mogelijkheden.